Voor het begin van de ZOOBRA moeten we terug naar 1966. De oorsprong van de ZOOBRA ligt op de vliegbasis Volkel. Een groep enthousiaste mensen ging aan de slag om radioprogramma's te maken. Dit idee kwam vanuit een verblijf in een ander ziekenhuis waar een omroep actief was. Met medewerking van de basis commandant mocht een in onbruik geraakte bunker in Odiliapeel worden omgebouwd tot studio.
Hier werden de eerste opnames gemaakt voor het toenmalige ziekenhuis St. Joseph  in Veghel. Een ziekenhuis met een lange historie die teruggaat tot het Rochusgesticht,  een opvang voor mensen met een besmettelijke ziekte. In 1870 wordt door deken van Miert een stuk grond gekocht aan wat nu de Gasthuisstraat is. De congregatie Zusters Franciscanessen beginnen daar rond 1900 met de bouw van het Sint Joseph gesticht. Gedurende de eerste wereldoorlog verblijven hier Belgische vluchtelingen en gewonde militairen. In 1935 volgt de eerste grote aanbouw en in de jaren 1980-1990 vindt een algehele verbouwing van het ziekenhuis complex plaats. Op 1 januari 2000 gaat het Sint Joseph ziekenhuis op in Ziekenhuis Bernhoven met vestigingen in Oss en Veghel.
In 1966 deed de Ziekenomroep Oost Brabant haar intrede in het St. Joseph ziekenhuis. Met de in Odiliapeel opgenomen programma's reed een medewerker naar Veghel. Daar werden de banden via een bandrecorder afgespeeld in het ziekenhuis. Op deze wijze zonden wij uit tot 1970.In dat jaar verhuisde de studio vanuit Odiliapeel naar de Heilig Hart kerk aan de Vondelstraat in Veghel. In het souterrain verrees een prachtig nieuw studio complex. Tevens kreeg de omroep beschikking over een directe telefoon lijn naar het ziekenhuis. Dit betekende overigens niet dat de programma's direct live werden uitgezonden. De eerste jaren werd via een klok uitgezonden. Programma's konden dan op elk tijdstip worden opgenomen en op vaste tijden uitgezonden worden.
De studio in de Heilig Hart kerk was de bakermat voor vele programma's. Zo ook het langst lopende programma van de ZOOBRA. Zieken Omroep Informatie, kortweg Z.O.I. genaamd. Vele gasten uit omliggende steden en dorpen zijn hier  te gast geweest en verschillende reportages uit alle windstreken zijn de revue gepasseerd. Samen met het wekelijkse instuif programma vormde dit het eerste blok live programma's. Op zaterdag ochtend van half tien tot twaalf uur ging de "ON AIR" schakelaar om in de studio. De dienst doende technicus kon via een monitor lijn horen of de lijn tot stand kwam.
Was dit niet het geval moest de centrale in het ziekenhuis gebeld worden. Daar bevond zich nog een schakelaar. Even vragen of ze de schakelaar weer op ZOOBRA konden zetten, we deelden in die tijd het uitzend kanaal met de kapel in het ziekenhuis. Dat gebeurde dan gelukkig snel zodat er geen programma minuut verloren ging.
Onze studio in de Heilig Hart kerk bevond zich in de kelder. Om die te bereiken moest je door de omkleed ruimte van de misdienaars. De trap af en dan kwam je bij de deur van de studio. Een keukentje, vergader ruimte, berghok en natuurlijk het hart van de studio; De techniek ruimte en de omroepcel.
De studio was niet erg hoog. Uitzicht hadden we niet, twee en een halve meter onder de grond. Alleen als we in de berging stonden konden we naar buiten kijken, op de begraafplaats van de kerk. Dat we zo laag zaten werd ons bijna fataal. Een lopende kraan zorgde tot twee keer toe voor ons eigen overdekt zwembad van een halve meter water. Een medewerker greep dit voorval aan om een EHBWO (Eerste Hulp Bij Water Ongelukken) emmer cadeau te doen.
De demontage van de studio leverde nog mooie plaatjes op, verloren gewaande singles die achter kasten terecht gekomen waren, posters, een ondraaibare picture disk (LP met een foto).

In 1989 konden we de beschikking krijgen over een ruimte in het ziekenhuis. In de trant van  de voorliggende geschiedenis van de ZOOBRA konden wij in de kelder van het ziekenhuis terecht. Een nieuwe multifunctionele ruimte waar ook plaats was voor een video bewerking ruimte.
Met vereende krachten werd door de technische afdeling van de ZOOBRA een ruime studio gemaakt. Omdat radio de voornaamste doeltaak was werd het grootste gedeelte in beslag genomen door een  techniek ruimte en een omroepcel. Hoe begin je dan? Je maakt een ontwerp, deelt de studio op in verschillende compartimenten en gaat bouwen. Schroeven, timmeren, zagen, lassen en passen tot alles op zijn plaats zit. Uitgaande telefoon lijnen naar verpleeg en verzorgingshuizen, een lijn van en naar de polikliniek hal, verschillende ruimtes in het ziekenhuis aansluiten en opname mogelijkheden, het moest allemaal in de nieuwe studio ingepast worden. Dan ziet zo'n kale ruimte er ineens heel anders uit.
Twee jaar werken werd beloond met de opening in maart 1991. De nieuwe studio werd geopend door Vicaris Verhoeven van het bisdom Den Bosch. Jarenlang was hij onze gastheer in de Heilig Hart kerk aan de Vondelstraat in Veghel. Ons verblijf daar duurde van rond 1971 tot en met 1990. Vanaf maart 1991 konden we uitzenden zonder gebruik te hoeven maken van een PTT telefoon lijn. Alles was nu binnen de muren van het ziekenhuis, dat betekende een behoorlijke verbetering van het signaal ontvangst op de kamers. Vicaris Verhoeven roemde het werk van de ZOOBRA en vergeleek dit met zijn eigen werk. De behoeftigen van de samenleving een hart onder de riem steken en met gedrevenheid en deskundigheid zorgen voor een beetje ondersteuning in moeilijke tijden.

In 2012 is de Ziekenomroep Oost Brabant definitief tot haar einde gekomen. Na zes jaar van hoop op een doorstart in het nieuwe ziekenhuis Bernhoven zijn zowel de ZOOBRA als Studio Anna uit Oss door de raad van bestuur van het ziekenhuis op de hoogte gebracht dat er geen prijs meer gesteld werd op voortzetting van onze werkzaamheden.